Onze producten

4000 jaar geschiedenis
> van wortel tot cichorei
de Pacha producten

Van wortel tot cichorei

Een heel bijzondere teelt

Tussen het oorspronkelijke plantgoed tot de gebruiksklare bereiding bij het ontbijt heeft de cichorei een lang en spannend avontuur afgelegd. De cichoreiteelt wordt nog steeds constant verbeterd en het roosten van de wortel vereist verfijnde technieken en toegewijde zorgen.

Reuzegrote wortels

Cichorei wordt hoofdzakelijk geteeld op de zanderige en alluviale gronden achter de Vlaamse kust. Bij de oogst wegen de wortels gemiddeld 500g.

Uiterst droge schijfjes

De wortels worden grondig gewassen, gesorteerd en uitgelekt, waarna ze in schijfjes en in kleine stukjes gesneden worden, die vervolgens gedroogd worden in een roterende warmeluchtoven. De wortelsnippers verliezen aldus 75% van hun watergehalte. Die gedroogde schijven worden dan gedurende meer dan 3 maanden vochtvrij opgeslagen.
Vervolgens komt de belangrijke bewerking van het roosten, een regelrechte kunst waarbij al onze vakkennis en know-how komt kijken.

De kunst van het malen

Bij het roosten worden de duur en de temperatuur zeer nauwkeurig berekend volgens de dikte van de schijven. Het komt er op aan dat de sappen gecarameliseerd worden zonder te verbranden, om het aroma van de cichorei te bewaren. Na afkoeling wordt het snijdsel voldoende hard en breekbaar om vermalen te worden tot korrels.

Van verdamping tot atomisering

In de jaren ’60 komt het vloeibare cichorei-extract op de markt. Hiervoor worden de korrels eerst gedrenkt en gefilterd, waarna het extract geconcentreerd wordt in verdampers.
Oploscichorei is een nog recentere ontwikkeling ontstaan door de nieuwste spitstechnologie : de atomisering. Het vloeibare cichorei-extract wordt van bovenaan in een 37 meter hoge toren verstoven. Door een hete luchtstroom in de cilinder wordt het verstoven vloeibare cichorei-extract gedroogd en valt als een fijn en zacht poeder op de cilinderbodem. Vervolgens moet het gewoon nog opgeschept en verpakt worden en het is gebruiksklaar.


Chicobel SA/NV

Avenue des Sorbiers, 25/2
1300 Wavre
E-mail : pacha@chicobel.be